Hazánkban még sok helyen nem kap nagy teret a saláta. Még nem voltam sehol, ahol pörkölt mellé, vagy grillcsirke mellé salátát tálaltak volna, ha mégis, akkor az ecetes salátán kívül mást nem igen ismertek.

Nálunk, a salátázást, talán anyukám vezette be, ő ha teheti mindenhez készít salátát, különböző öntetekkel. Mustármagolajos, dióolajos, olivás, vagy tökmagos, persze különlegesek nem beszélve a kendermagolajos, lenmagolajos finomságokról.

Az öntetekhez az olajokon kívűl édesítőszert valamint worcestershire szószt szoktunk használni.

Worcester-szósz, más néven Worcestershire-mártás közismert, sötétbarna,ecet alapú, markáns ízű és illatú ízesítőszer, az angol konyha egyik alapfűszere. Alapszósz jellegének megfelelően megszámlálhatatlan változata létezik, helyi jellegűek és egyéniek[1] egyaránt. Elkészítésének valóságos iskolái alakultak ki. 

Főleg húsok grillezéséhez, illetve pácolásához használják, de teszik húslevesbe, sőt, sonkás-sajtos melegszendvicsre is.

Számos ital és étel, egyebek közt a Bloody Mary, a walesi nyúl, a Kirkpatrick-kagyló és a Caesar-saláta fontos alkotórésze.

Forrás:Wikipédia

Kedvencem a jégsaláta, de álatlában minden fajtát szeretek, s igyekszem is kipróbálni. Nagy kritikusa vagyok az életnek, legyen az étel, ital, süti, ruha és sorolhatnám....Persze ez nem mindig jó...főleg a férjemnek, mert ha sütit kívánok esetleg, akkor vagy 200 km vagy 25 km az a távolság, ahol én sütit eszek, vagy fagyit. Máshol nem és kész...Vendéglőben is hasonló az ízlésem...Így ritkában eszek, de akkor a legjobbat!!!

A jégsaláta energiatartalma alacsony, bővelkedik jótékony tápanyagokban, valamennyi vitamint tartalmazza a B12- és a D-vitamin kivételével. Több klorofill és karotinoid található benne, mint a fejes salátában, ásványi anyagok tekintetében meg kell említeni a kalciumot, vasat és a foszfort.

Most is jégsalátát készítettem egy fél fejből, egy kis sajttal, 3 kanál tökmagolajjal, egy kanál dió olajjal, egy mokkás kanál worcestershire szósszal és édesítőszerrel édesen.